IMX477/RPI HQ + NX = not working

Hello

i tired on 3 sets of:

  • 3x NX SoM 16GB eMMC
  • 3x IMX477 RPI HQ with R8 removed
  • 3x Nvidia development board

tried all version of jetpack … not working; 4.6rev3 ~ 5.0

i keep getting this error:
from running:

nvgstcapture-1.0

nvbuf_utils: dmabuf_fd -1 mapped entry NOT found
nvbuf_utils: Can not get HW buffer from FD… Exiting…

anyone can help?

full log:
ubuntu@jetson-ubuntu:~$ nvgstcapture-1.0
Encoder null, cannot set bitrate!
Encoder Profile = High
Supported resolutions in case of ARGUS Camera
(2) : 640x480
(3) : 1280x720
(4) : 1920x1080
(5) : 2104x1560
(6) : 2592x1944
(7) : 2616x1472
(8) : 3840x2160
(9) : 3896x2192
(10): 4208x3120
(11): 5632x3168
(12): 5632x4224

Runtime ARGUS Camera Commands:

Help : ‘h’
Quit : ‘q’
Set Capture Mode:
mo:
(1): image
(2): video
Get Capture Mode:
gmo
Set sensor orientation:
so:
(0): none
(1): Rotate counter-clockwise 90 degrees
(2): Rotate 180 degrees
(3): Rotate clockwise 90 degrees
Get sensor orientation:
gso
Set sensor mode:
smo: e.g., smo:1
Get sensor mode:
gsmo
Set Whitebalance Mode:
wb:
(0): off
(1): auto
(2): incandescent
(3): fluorescent
(4): warm-fluorescent
(5): daylight
(6): cloudy-daylight
(7): twilight
(8): shade
(9): manual
Get Whitebalance Mode:
gwb
Set Saturation (0 to 2):
st: e.g., st:1.25
Get Saturation:
gst
Set Exposure Compensation (-2 to 2):
ec: e.g., ec:-2
Get Exposure Compensation:
gec
Set Auto Whitebalance Lock:
awbl: e.g., awbl:0
Get Auto Whitebalance Lock:
awbl
Set Auto Exposure Lock:
ael: e.g., ael:0
Get Auto Exposure Lock:
gael
Set TNR Mode:
tnrm: e.g., tnrm:1
(0): OFF
(1): FAST
(2): HIGH QUALITY
Get TNR Mode:
gtnrm
Set TNR Strength (-1 to 1):
tnrs: e.g., tnrs:0.5
Get TNR Strength:
gtnrs
Set EE Mode:
eem: e.g., eem:1
(0): OFF
(1): FAST
(2): HIGH QUALITY
Get EE Mode:
geem
Set EE Strength (-1 to 1):
ees: e.g., ees:0.5
Get EE Strength:
gees
Set Auto Exposure Anti-Banding (0 to 3):
aeab: e.g., aeab:2
(0): OFF
(1): MODE AUTO
(2): MODE 50HZ
(3): MODE 60HZ
Get Auto Exposure Anti-Banding:
gaeab
Set Gain Range:
gr: e.g., gr:1 16
Get Gain Range:
ggr
Set Exposure Time Range:
etr: e.g., etr:34000 35000
Get Exposure Time Range:
getr
Set ISP Digital Gain Range:
dgr: e.g., dgr:2 152
Get ISP Digital Gain Range:
gdgr
Capture: enter ‘j’ OR
followed by a timer (e.g., jx5000, capture after 5 seconds) OR
followed by multishot count (e.g., j:6, capture 6 images)
timer/multihot values are optional, capture defaults to single shot w ith timer=0s
Start Recording : enter ‘1’
Stop Recording : enter ‘0’
Video snapshot : enter ‘2’ (While recording video)
Get Preview Resolution:
gpcr
Get Image Capture Resolution:
gicr
Get Video Capture Resolution:
gvcr

Runtime encoder configuration options:

Set Encoding Bit-rate(in bytes):
br: e.g., br:4000000
Get Encoding Bit-rate(in bytes):
gbr
Set Encoding Profile(only for H.264):
ep: e.g., ep:1
(0): Baseline
(1): Main
(2): High
Get Encoding Profile(only for H.264):
gep
Force IDR Frame on video Encoder(only for H.264):
Enter ‘f’

bitrate = 4000000
Encoder Profile = High
Encoder control-rate = 1
Encoder EnableTwopassCBR = 0
Opening in BLOCKING MODE
** Message: 12:49:27.609: main:4670 iterating capture loop …
NvMMLiteOpen : Block : BlockType = 4
===== NVMEDIA: NVENC =====
NvMMLiteBlockCreate : Block : BlockType = 4
GST_ARGUS: Creating output stream
CONSUMER: Waiting until producer is connected…
GST_ARGUS: Available Sensor modes :
GST_ARGUS: 3840 x 2160 FR = 29.999999 fps Duration = 33333334 ; Analog Gain rang e min 1.000000, max 22.250000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1920 x 1080 FR = 59.999999 fps Duration = 16666667 ; Analog Gain rang e min 1.000000, max 22.250000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: Running with following settings:
Camera index = 0
Camera mode = 1
Output Stream W = 1920 H = 1080
seconds to Run = 0
Frame Rate = 59.999999
GST_ARGUS: Setup Complete, Starting captures for 0 seconds
GST_ARGUS: Starting repeat capture requests.
CONSUMER: Producer has connected; continuing.
nvbuf_utils: dmabuf_fd -1 mapped entry NOT found
nvbuf_utils: Can not get HW buffer from FD… Exiting…
CONSUMER: ERROR OCCURRED
ERROR on bus: by /GstPipeline:capture_native_pipeline/GstBin:cap_bin/GstNvArgusCameraSrc:nvarguscamerasrc0: CANCELLED
debug info:
Argus Error Status
GST_ARGUS: Cleaning up
** Message: 12:49:32.819: main:4680 Capture completed
** Message: 12:49:32.820: main:4729 Camera application will now exit
ubuntu@jetson-ubuntu:~$ sudo service nvargus-daemon stop

Maybe try another IMX477 module.

i tried with 3x IMX477 modules and 6 FPCs

any other troubleshooting steps?

Does you camera module from another vendor like Adrucam?

those are official RPI HQ module with R8 removed