Cant get image from camera

Hi, i have a camera connected, an IMX 219-160 ( https://www.waveshare.com/wiki/IMX219-160_Camera )

I follow the instructions on their wiki page and with this command:

DISPLAY=:0.0 gst-launch-1.0 nvarguscamerasrc ! 'video/x-raw(memory:NVMM), width=3280, height=2464, format=(string)NV12, framerate=(fraction)20/1' ! nvoverlaysink -e

I get this output in terminal but no image:

Setting pipeline to PAUSED ...
Pipeline is live and does not need PREROLL ...
Setting pipeline to PLAYING ...
New clock: GstSystemClock
GST_ARGUS: Creating output stream
CONSUMER: Waiting until producer is connected...
GST_ARGUS: Available Sensor modes :
GST_ARGUS: 3264 x 2464 FR = 21,000000 fps Duration = 47619048 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 3264 x 1848 FR = 28,000001 fps Duration = 35714284 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1920 x 1080 FR = 29,999999 fps Duration = 33333334 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1280 x 720 FR = 59,999999 fps Duration = 16666667 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1280 x 720 FR = 120,000005 fps Duration = 8333333 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: Running with following settings:
   Camera index = 0 
   Camera mode  = 0 
   Output Stream W = 3264 H = 2464 
   seconds to Run    = 0 
   Frame Rate = 21,000000 
GST_ARGUS: Setup Complete, Starting captures for 0 seconds
GST_ARGUS: Starting repeat capture requests.
CONSUMER: Producer has connected; continuing.

What should i do to get image from the camera?
If more info is needed let me know

You may try without specifiying DISPLAY nor video mode.
Assuming you have a monitor attached, does the following work ?

gst-launch-1.0 nvarguscamerasrc ! nvoverlaysink

Same output, no image

Setting pipeline to PAUSED ...
Pipeline is live and does not need PREROLL ...
Setting pipeline to PLAYING ...
New clock: GstSystemClock
GST_ARGUS: Creating output stream
CONSUMER: Waiting until producer is connected...
GST_ARGUS: Available Sensor modes :
GST_ARGUS: 3264 x 2464 FR = 21,000000 fps Duration = 47619048 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 3264 x 1848 FR = 28,000001 fps Duration = 35714284 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1920 x 1080 FR = 29,999999 fps Duration = 33333334 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1280 x 720 FR = 59,999999 fps Duration = 16666667 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1280 x 720 FR = 120,000005 fps Duration = 8333333 ; Analog Gain range min 1,000000, max 10,625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: Running with following settings:
   Camera index = 0 
   Camera mode  = 2 
   Output Stream W = 1920 H = 1080 
   seconds to Run    = 0 
   Frame Rate = 29,999999 
GST_ARGUS: Setup Complete, Starting captures for 0 seconds
GST_ARGUS: Starting repeat capture requests.
CONSUMER: Producer has connected; continuing.
  1. Verify the sensor driver by v4l2-ctl
  2. Try the nvgstcapture-1.0 or any others argus sample code.

By using this commando:

v4l2-compliance -d /dev/video0

I get this output:

v4l2-compliance SHA   : not available

Driver Info:
	Driver name   : tegra-video
	Card type     : vi-output, imx219 8-0010
	Bus info      : platform:54080000.vi:4
	Driver version: 4.9.140
	Capabilities  : 0x84200001
		Video Capture
		Streaming
		Extended Pix Format
		Device Capabilities
	Device Caps   : 0x04200001
		Video Capture
		Streaming
		Extended Pix Format

Compliance test for device /dev/video0 (not using libv4l2):

Required ioctls:
	test VIDIOC_QUERYCAP: OK

Allow for multiple opens:
	test second video open: OK
	test VIDIOC_QUERYCAP: OK
	test VIDIOC_G/S_PRIORITY: OK
	test for unlimited opens: OK

Debug ioctls:
	test VIDIOC_DBG_G/S_REGISTER: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_LOG_STATUS: OK

Input ioctls:
	test VIDIOC_G/S_TUNER/ENUM_FREQ_BANDS: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_G/S_FREQUENCY: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_S_HW_FREQ_SEEK: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_ENUMAUDIO: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_G/S/ENUMINPUT: OK
	test VIDIOC_G/S_AUDIO: OK (Not Supported)
	Inputs: 1 Audio Inputs: 0 Tuners: 0

Output ioctls:
	test VIDIOC_G/S_MODULATOR: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_G/S_FREQUENCY: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_ENUMAUDOUT: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_G/S/ENUMOUTPUT: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_G/S_AUDOUT: OK (Not Supported)
	Outputs: 0 Audio Outputs: 0 Modulators: 0

Input/Output configuration ioctls:
	test VIDIOC_ENUM/G/S/QUERY_STD: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_ENUM/G/S/QUERY_DV_TIMINGS: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_DV_TIMINGS_CAP: OK (Not Supported)
	test VIDIOC_G/S_EDID: OK (Not Supported)

Test input 0:

	Control ioctls:
		test VIDIOC_QUERY_EXT_CTRL/QUERYMENU: OK
		test VIDIOC_QUERYCTRL: OK
		test VIDIOC_G/S_CTRL: OK
		test VIDIOC_G/S/TRY_EXT_CTRLS: OK
		test VIDIOC_(UN)SUBSCRIBE_EVENT/DQEVENT: OK
		test VIDIOC_G/S_JPEGCOMP: OK (Not Supported)
		Standard Controls: 1 Private Controls: 17

	Format ioctls:
		test VIDIOC_ENUM_FMT/FRAMESIZES/FRAMEINTERVALS: OK
		fail: v4l2-test-formats.cpp(1184): ret && node->has_frmintervals
		test VIDIOC_G/S_PARM: FAIL
		test VIDIOC_G_FBUF: OK (Not Supported)
		test VIDIOC_G_FMT: OK
		test VIDIOC_TRY_FMT: OK
		test VIDIOC_S_FMT: OK
		test VIDIOC_G_SLICED_VBI_CAP: OK (Not Supported)
		test Cropping: OK (Not Supported)
		test Composing: OK (Not Supported)
		test Scaling: OK (Not Supported)

	Codec ioctls:
		test VIDIOC_(TRY_)ENCODER_CMD: OK (Not Supported)
		test VIDIOC_G_ENC_INDEX: OK (Not Supported)
		test VIDIOC_(TRY_)DECODER_CMD: OK (Not Supported)

	Buffer ioctls:
		test VIDIOC_REQBUFS/CREATE_BUFS/QUERYBUF: OK
		test VIDIOC_EXPBUF: OK

Test input 0:


Total: 43, Succeeded: 42, Failed: 1, Warnings: 0

And this is what i get via nvgstcapture-1.0:

Encoder null, cannot set bitrate!
Encoder Profile = High
Supported resolutions in case of ARGUS Camera
  (2) : 640x480
  (3) : 1280x720
  (4) : 1920x1080
  (5) : 2104x1560
  (6) : 2592x1944
  (7) : 2616x1472
  (8) : 3840x2160
  (9) : 3896x2192
  (10): 4208x3120
  (11): 5632x3168
  (12): 5632x4224

Runtime ARGUS Camera Commands:

  Help : 'h'
  Quit : 'q'
  Set Capture Mode:
      mo:<val>
          (1): image
          (2): video
  Get Capture Mode:
      gmo
  Set sensor orientation:
      so:<val>
          (0): none
          (1): Rotate counter-clockwise 90 degrees
          (2): Rotate 180 degrees
          (3): Rotate clockwise 90 degrees
  Get sensor orientation:
      gso
  Set sensor mode:
      smo:<val> e.g., smo:1
  Get sensor mode:
      gsmo
  Set Whitebalance Mode:
      wb:<val>
          (0): off
          (1): auto
          (2): incandescent
          (3): fluorescent
          (4): warm-fluorescent
          (5): daylight
          (6): cloudy-daylight
          (7): twilight
          (8): shade
          (9): manual
  Get Whitebalance Mode:
      gwb
  Set Saturation (0 to 2):
      st:<val> e.g., st:1.25
  Get Saturation:
      gst
  Set Exposure Compensation (-2 to 2):
      ec:<val> e.g., ec:-2
  Get Exposure Compensation:
      gec
  Set Auto Whitebalance Lock:
      awbl:<val> e.g., awbl:0
  Get Auto Whitebalance Lock:
      awbl
  Set Auto Exposure Lock:
      ael:<val> e.g., ael:0
  Get Auto Exposure Lock:
      gael
  Set TNR Mode:
      tnrm:<val> e.g., tnrm:1
          (0): OFF
          (1): FAST
          (2): HIGH QUALITY
  Get TNR Mode:
      gtnrm
  Set TNR Strength (-1 to 1):
      tnrs:<val> e.g., tnrs:0.5
  Get TNR Strength:
      gtnrs
  Set EE Mode:
      eem:<val> e.g., eem:1
          (0): OFF
          (1): FAST
          (2): HIGH QUALITY
  Get EE Mode:
      geem
  Set EE Strength (-1 to 1):
      ees:<val> e.g., ees:0.5
  Get EE Strength:
      gees
  Set Auto Exposure Anti-Banding (0 to 3):
      aeab:<val> e.g., aeab:2
          (0): OFF
          (1): MODE AUTO
          (2): MODE 50HZ
          (3): MODE 60HZ
  Get Auto Exposure Anti-Banding:
      gaeab
  Set Gain Range:
      gr:<val><space><val> e.g., gr:1 16
  Get Gain Range:
      ggr
  Set Exposure Time Range:
      etr:<val><space><val> e.g., etr:34000 35000
  Get Exposure Time Range:
      getr
  Set ISP Digital Gain Range:
      dgr:<val><space><val> e.g., dgr:2 152
  Get ISP Digital Gain Range:
      gdgr
  Capture: enter 'j' OR
           followed by a timer (e.g., jx5000, capture after 5 seconds) OR
           followed by multishot count (e.g., j:6, capture 6 images)
           timer/multihot values are optional, capture defaults to single shot with timer=0s
  Start Recording : enter '1'
  Stop Recording  : enter '0'
  Video snapshot  : enter '2' (While recording video)
  Get Preview Resolution:
      gpcr
  Get Image Capture Resolution:
      gicr
  Get Video Capture Resolution:
      gvcr


Runtime encoder configuration options:

  Set Encoding Bit-rate(in bytes):
      br:<val> e.g., br:4000000
  Get Encoding Bit-rate(in bytes):
      gbr
  Set Encoding Profile(only for H.264):
      ep:<val> e.g., ep:1
          (0): Baseline
          (1): Main
          (2): High
  Get Encoding Profile(only for H.264):
      gep
  Force IDR Frame on video Encoder(only for H.264):
      Enter 'f' 


bitrate = 4000000
Encoder Profile = High
Encoder control-rate = 1
Encoder EnableTwopassCBR = 0
Opening in BLOCKING MODE 
** Message: 13:48:50.827: <main:4670> iterating capture loop ....
NvMMLiteOpen : Block : BlockType = 4 
===== NVMEDIA: NVENC =====
NvMMLiteBlockCreate : Block : BlockType = 4 
GST_ARGUS: Creating output stream
CONSUMER: Waiting until producer is connected...
GST_ARGUS: Available Sensor modes :
GST_ARGUS: 3264 x 2464 FR = 21.000000 fps Duration = 47619048 ; Analog Gain range min 1.000000, max 10.625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 3264 x 1848 FR = 28.000001 fps Duration = 35714284 ; Analog Gain range min 1.000000, max 10.625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1920 x 1080 FR = 29.999999 fps Duration = 33333334 ; Analog Gain range min 1.000000, max 10.625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1280 x 720 FR = 59.999999 fps Duration = 16666667 ; Analog Gain range min 1.000000, max 10.625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: 1280 x 720 FR = 120.000005 fps Duration = 8333333 ; Analog Gain range min 1.000000, max 10.625000; Exposure Range min 13000, max 683709000;

GST_ARGUS: Running with following settings:
   Camera index = 0 
   Camera mode  = 4 
   Output Stream W = 1280 H = 720 
   seconds to Run    = 0 
   Frame Rate = 120.000005 
GST_ARGUS: Setup Complete, Starting captures for 0 seconds
GST_ARGUS: Starting repeat capture requests.
CONSUMER: Producer has connected; continuing.

Did you see the preview on HDMI display monitor?
Have a check below command to confirm can capture frame data continuously.

v4l2-ctl --set-ctrl bypass_mode=0 --stream-mmap --stream-count=200 -d /dev/video0

I have an HDMI Monitor connected, adding --verbose to that command i just get this:

~$ v4l2-ctl --set-ctrl bypass_mode=0 --stream-mmap --stream-count=200 -d /dev/video0 --verbose
VIDIOC_QUERYCAP: ok
VIDIOC_S_EXT_CTRLS: ok
VIDIOC_REQBUFS: ok
VIDIOC_QUERYBUF: ok
VIDIOC_QBUF: ok
VIDIOC_QUERYBUF: ok
VIDIOC_QBUF: ok
VIDIOC_QUERYBUF: ok
VIDIOC_QBUF: ok
VIDIOC_QUERYBUF: ok
VIDIOC_QBUF: ok
VIDIOC_STREAMON: ok


But no preview from the camera

EDIT:
I also tried with this:

v4l2-ctl --set-ctrl bypass_mode=0 --stream-mmap --stream-count=1 --stream-to=frame.raw -d /dev/video0 --verbose

And i get the same output and an empty frame.raw file

Enable the CSI capture status by below command and capture by v4l2-ctl without --verbose to check if any error message from the kernel message.

sudo su
echo file csi2_fops.c +p > /sys/kernel/debug/dynamic_debug/control

Still nothing.

But checking on syslog i found this error constantly repeating:

Jul  9 12:34:07 jetson-nano nvargus-daemon[5073]: (Argus) Error InvalidState:  (propagating from src/api/ScfCaptureThread.cpp, function run(), line 109)
Jul  9 12:34:07 jetson-nano nvargus-daemon[5073]: SCF: Error InvalidState: Session has suffered a critical failure (in src/api/Session.cpp, function capture(), line 667)

EDIT: Restarting nvargus-daemon didnt change anything

Run the v4l2-ctl would see the preview. But if it can capture continuously the console will show the fps.

Console doesnt show anything, should i just get a replacement camera?

Yes, if you have another camera.
Looks like can’t capture data from this module.

Got another camera and worked immediately