After awake from hibernation, screen freezes randomly with 535.54.03 and NVIDIA GeForce RTX 3050

Hello everybody,

I’m experiencing random screen freezes after my system awake from hibernation.
I’m pretty sure it’s related to the NVIDIA 535.54.03 driver. The problem does not occur with my Intel graphics driver from CPU.

Below is the output of my “sudo nvidia-bug-report.sh --safe-mode --extra-system-data” run just after the crash through SSH.

nvidia-bug-report.log.gz (139.0 KB)

And this is my system info:

System:
  Kernel: 5.19.0-46-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33
    wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammy
Machine:
  Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <superuser required>
  Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING Z790-PLUS D4 v: Rev 1.xx serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: 1030 date: 06/09/2023
CPU:
  Info: 24-core (8-mt/16-st) model: 13th Gen Intel Core i9-13900 bits: 64 type: MST AMCP arch: N/A
    rev: 1 cache: L1: 2.1 MiB L2: 32 MiB L3: 36 MiB
  Speed (MHz): avg: 1791 high: 2000 min/max: 800/5300:5600:4200 cores: 1: 2000 2: 2000 3: 1853
    4: 2000 5: 1100 6: 1190 7: 1100 8: 2000 9: 1100 10: 2000 11: 1100 12: 2000 13: 1100 14: 2000
    15: 2000 16: 2000 17: 2000 18: 2000 19: 799 20: 2000 21: 2000 22: 2000 23: 2000 24: 2000
    25: 2000 26: 2000 27: 2000 28: 2000 29: 2000 30: 2000 31: 2000 32: 2000 bogomips: 127795
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Graphics:
  Device-1: Intel vendor: ASUSTeK driver: i915
    v: backported to 5.19.0-46 from (c20a74ee47b15) using backports I915_23.5.15_PSB_230406.17
    ports: active: none empty: DP-1,HDMI-A-1,HDMI-A-2 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:a780
  Device-2: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: nvidia v: 535.54.03 pcie: speed: 5 GT/s lanes: 8
    ports: active: none off: DP-2,DP-3,DP-4 empty: HDMI-A-3 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:2507
  Device-3: Logitech HD Pro Webcam C920 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
    bus-ID: 1-6.3.3:9 chip-ID: 046d:082d
  Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.4 driver: X: loaded: nvidia gpu: i915,nvidia
    display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 5760x1080 s-dpi: 92
  Monitor-1: DP-0 pos: right res: 1920x1080 dpi: 93 diag: 604mm (23.8")
  Monitor-2: DP-2 pos: primary,left res: 1920x1080 dpi: 93 diag: 604mm (23.8")
  Monitor-3: DP-4 pos: primary,center res: 1920x1080 dpi: 93 diag: 604mm (23.8")
  OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce RTX 3050/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 535.54.03
    direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:7a50
  Device-2: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: speed: 16 GT/s lanes: 8
    bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:228e
  Device-3: Logitech HD Pro Webcam C920 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo
    bus-ID: 1-6.3.3:9 chip-ID: 046d:082d
  Sound Server-1: ALSA v: k5.19.0-46-generic running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.99.1 running: yes
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.48 running: yes
Network:
  Device-1: Intel vendor: ASUSTeK driver: igc v: kernel pcie: speed: 5 GT/s lanes: 1 port: N/A
    bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 8086:125c
  IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  IF-ID-1: br-a46c15b1d745 state: down mac: <filter>
  IF-ID-2: br-b50f32d8679f state: down mac: <filter>
  IF-ID-3: docker0 state: down mac: <filter>
RAID:
  Hardware-1: Intel Device driver: vmd v: 0.6 bus-ID: 00:0e.0 chip-ID: 8086:a77f
Drives:
  Local Storage: total: 6.29 TiB used: 143.59 GiB (2.2%)
  ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Kingston model: SNV2S1000G size: 931.51 GiB speed: 63.2 Gb/s
    lanes: 4 serial: <filter> temp: 37.9 C
  ID-2: /dev/sda vendor: Kingston model: SV300S37A480G size: 447.13 GiB speed: 6.0 Gb/s
    serial: <filter>
  ID-3: /dev/sdb vendor: Kingston model: SA400S37480G size: 447.13 GiB speed: 6.0 Gb/s
    serial: <filter>
  ID-4: /dev/sdc vendor: Seagate model: ST4000DM004-2CV104 size: 3.64 TiB speed: 6.0 Gb/s
    serial: <filter>
  ID-5: /dev/sdd vendor: Kingston model: SA400S37960G size: 894.25 GiB speed: 6.0 Gb/s
    serial: <filter>
Partition:
  ID-1: / size: 72.78 GiB used: 54.49 GiB (74.9%) fs: ext4 dev: /dev/sdb2
  ID-2: /boot/efi size: 523 MiB used: 6.1 MiB (1.2%) fs: vfat dev: /dev/sdb1
  ID-3: /home size: 181.87 GiB used: 71.35 GiB (39.2%) fs: ext4 dev: /dev/sdb4
  ID-4: /var size: 182.28 GiB used: 17.74 GiB (9.7%) fs: ext4 dev: /dev/sdb3
Swap:
  ID-1: swap-1 type: file size: 38 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2 file: /swapfile
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 27.8 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 33 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 39%
Repos:
  Packages: 2664 apt: 2642 flatpak: 15 snap: 7
  No active apt repos in: /etc/apt/sources.list
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/cappelikan-ppa-jammy.list
    1: deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/cappelikan-ppa-jammy.gpg] https: //ppa.launchpadcontent.net/cappelikan/ppa/ubuntu jammy main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/docker.list
    1: deb [arch=amd64 signed-by=/etc/apt/keyrings/docker.gpg] https: //download.docker.com/linux/ubuntu jammy stable
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/google-chrome.list
    1: deb [arch=amd64] https: //dl.google.com/linux/chrome/deb/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/intel.gpu.jammy.list
    1: deb [arch=amd64,i386 signed-by=/usr/share/keyrings/intel-graphics.gpg] https: //repositories.intel.com/graphics/ubuntu jammy arc
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/microsoft-edge.list
    1: deb [arch=amd64] https: //packages.microsoft.com/repos/edge/ stable main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
    1: deb https: //mint-packages.c3sl.ufpr.br victoria main upstream import backport
    2: deb http: //ubuntu.c3sl.ufpr.br/ubuntu jammy main restricted universe multiverse
    3: deb http: //ubuntu.c3sl.ufpr.br/ubuntu jammy-updates main restricted universe multiverse
    4: deb http: //ubuntu.c3sl.ufpr.br/ubuntu jammy-backports main restricted universe multiverse
    5: deb http: //security.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted universe multiverse
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/serge-rider-dbeaver-ce-jammy.list
    1: deb [arch=amd64 signed-by=/etc/apt/keyrings/serge-rider-dbeaver-ce-jammy.gpg] https: //ppa.launchpadcontent.net/serge-rider/dbeaver-ce/ubuntu jammy main
  Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/vscode.list
    1: deb [arch=amd64,arm64,armhf] http: //packages.microsoft.com/repos/code stable main
Info:
  Processes: 548 Uptime: 11m Memory: 31.08 GiB used: 4.56 GiB (14.7%) Init: systemd v: 249
  runlevel: 5 Compilers: gcc: 11.3.0 alt: 11/12 Client: Cinnamon v: 5.8.4 inxi: 3.3.13

Any help is appreciated. I was to become tired of try to track the problem source.

Please let me know if any other information is needed.

Hi. Myself and others are experiencing the same issue with the same chip.

This post from the EndeavourOS forums details our experience with the issue.

Did you ever manage to solve the issue?