Error trying to connect monitor

Please provide the following info (check/uncheck the boxes after creating this topic):
Software Version
DRIVE OS Linux 5.2.6
DRIVE OS Linux 5.2.0
DRIVE OS Linux 5.2.0 and DriveWorks 3.5
NVIDIA DRIVE™ Software 10.0 (Linux)
NVIDIA DRIVE™ Software 9.0 (Linux)
other DRIVE OS version
other

Target Operating System
Linux
QNX
other

Hardware Platform
NVIDIA DRIVE™ AGX Xavier DevKit (E3550)
NVIDIA DRIVE™ AGX Pegasus DevKit (E3550)
other

SDK Manager Version
1.6.0.8170
other

Host Machine Version
native Ubuntu 18.04
other

After flashing and installing ubuntu desktop following this instructions: Install DRIVE with SDK Manager :: DRIVE Platform Installation Guide with NVIDIA SDK Manager
I’m still unable to see anything on the monitor, but I get this message in the terminal when the pegasus reboots, and every time i disconnect and connect the monitor.

[  OK  ] Stopped Light Display Manager.
         Starting Light Display Manager...
[  OK  ] Started Light Display Manager.
��verify_rate_range: FMON_NVDISPLAYHUB: rate 2781250 below min 18750000
fmon_update_config: FMON_NVDISPLAYHUB: detected fault 0x4000
verify_rate_range: FMON_NVDISPLAYHUB: rate 2781250 below min 18750000
fmon_update_config: FMON_NVDISPLAYHUB: detected fault 0x4000
��[  OK  ] Started Session c2 of user lightdm.
��verify_rate_range: FMON_NVDISPLAYHUB: rate 2781250 below min 18750000
fmon_update_config: FMON_NVDISPLAYHUB: detected fault 0x4000
��[  OK  ] Stopped Light Display Manager.
         Starting Light Display Manager...
[  OK  ] Started Light Display Manager.
**��verify_rate_range: FMON_NVDISPLAYHUB: rate 2781250 below min 18750000**
**fmon_update_config: FMON_NVDISPLAYHUB: detected fault 0x4000**
**verify_rate_range: FMON_NVDISPLAYHUB: rate 2781250 below min 18750000**
**fmon_update_config: FMON_NVDISPLAYHUB: detected fault 0x4000**

What’s the meaning of this error and how to fix it?

Dear @jber4282,
May I know the monitor details? Is the same monitor has no issue on DRIVE OS 5.2.0

Hi @SivaRamaKrishnaNV
It’s a dell monitor model 1908fp, yes no issues with Drive OS 5.2.0

Dear @jber4282,
Could you confirm If you have followed the steps in https://docs.nvidia.com/drive/drive-os-5.2.6.0L/drive-os/index.html#page/DRIVE_OS_Linux_SDK_NGC_Development_Guide/Interfaces/sys_components_file_ubuntu.html#wwpID0E0FB0HA
Also, is it possible to try with another monitor. Please check the discussion on No Monitor Display for DriveOS 5.2.6.0 if it helps.

Hi @SivaRamaKrishnaNV

I presume that this document is outdated as the queries are different. I have flashed the pegasus to have a clean start. I have attached the full log while trying to install GUI on the target, I can see some errors related to the network configuration (which is different from the standard network manager)

Network manager error (545.5 KB)

To pass the last error I remove avahi-daemon
sudo apt-get remove avahi-daemon

Then I’m able to see the installation succeed:

nvidia@tegra-ubuntu:~$ sudo apt-get install gdm3 ubuntu-unity-desktop           
Reading package lists... Done                                                   
Building dependency tree                                                        
Reading state information... Done                                               
ubuntu-unity-desktop is already the newest version (0.1).                       
gdm3 is already the newest version (3.28.3-0ubuntu18.04.6).                     
The following packages were automatically installed and are no longer required: 
  bind9-host geoip-database libavahi-core7 libbind9-160 libdns1100 libgeoip1    
  libisc169 libisccc160 libisccfg160 liblwres160                                
Use 'sudo apt autoremove' to remove them.                                       
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 113 not upgraded.

I’ve also set the AutomaticLoginEnable to true.

![image|258x57](upload://624DJbNrPXhMrG6lsYZEk5AEXCR.png

After rebooting I’m unable to see anything on the screen yet, but I can see the following messages:

tegra-ubuntu login: [   35.141401] bash[1309]: Switch did not repospond to MAC 1
[   35.144440] bash[1309]: Get firmware version will be attempted using 02-00-01
[   45.309693] bash[1309]: Unable to get the current switch firmware version    
[   45.310280] bash[1309]: Please also check the ethernet interface provided.   
[   45.310737] bash[1309]: Current ethernet interface used is : eth0.200        
[   45.311096] bash[1309]: Try running with sudo if not already                 
[   45.311451] bash[1309]: Could not get the current firware version.           
[   45.311809] bash[1309]: Updation failed                                      
[   45.312700] bash[1309]: ----------------------- Error log start -------------
[   45.313992] bash[1309]: /lib/firmware/marvell_ethernet//tools/linux/prebuilt0
[   45.314611] bash[1309]: Marvell 88Q5050 Image Download Tool v0.00.0014 (loca)
[   45.315094] bash[1309]: Result = 0                                           
[   45.315355] bash[1309]: Start: 5580, current: 10006581, diff: 10001001, diff1
[   45.315928] bash[1309]: Timeout 10000 elapsed, RX tries: 5560141             
[   45.316555] bash[1309]: TIMEOUT!                                             
[   45.316952] bash[1309]: Failed to Get the response for firmware version get .
[   45.317336] bash[1309]: GetFwVersion failed with error:9                     
[   45.317668] bash[1309]: Image Download Tool exiting with result 2.           
[   45.318441] bash[1309]: /lib/firmware/marvell_ethernet//tools/linux/prebuilt0
[   45.318844] bash[1309]: Marvell 88Q5050 Image Download Tool v0.00.0014 (loca)
[   45.319207] bash[1309]: Result = 0                                           
[   45.319527] bash[1309]: Start: 5008, current: 10006009, diff: 10001001, diff1
[   45.319893] bash[1309]: Timeout 10000 elapsed, RX tries: 5594357             
[   45.320257] bash[1309]: TIMEOUT!                                             
[   45.320567] bash[1309]: Failed to Get the response for firmware version get .
[   45.321034] bash[1309]: GetFwVersion failed with error:9                     
[   45.321289] bash[1309]: Image Download Tool exiting with result 2.           
[   45.321997] bash[1309]: ----------------------- Error log end ---------------
[   45.322641] bash[1309]: Failed to update the Marvell switch firmware.. Scrip1

which seems to be a network issue ? below the log after rebooting
reboot (95.3 KB)

I have followed the suggested link but still I’m unable to see anything on the screen.

Dear @jber4282,
This is strange. Is the flashing successful? Is it possible to check re-flashing and check installing GUI as given Error trying to connect monitor - #7 by SivaRamaKrishnaNV . If it does not fix, Please attach the fresh logs to file bug.

Hi @SivaRamaKrishnaNV

I re-flashed the pegasus successfully, here the logs:
last_log_14_sept.zip (389.4 KB)

In this query:


I left it as it was (No), keeping the current version as suggested in the guide. For the rest of the queries I also kept the current versions.
The rest of the GUI installation process happened just as described before. Logs below:
nvidia_gui_installation (513.3 KB)

The monitor doesn’t have any signal.

.

Dear @jber4282,
Could you share the Aurix FW version?

Hi @SivaRamaKrishnaNV

Here it is:
image

Hi @SivaRamaKrishnaNV

Just an update: I re-flashed the pegasus downgrading it to the Drive OS 5.2.0; after installing the GUI, everything works, and I’m able to see the screen.
Then, re-flash it again with Drive OS 5.2.6 and follow all the instructions without any success the Switch did not resposnd to MAC 1 remains after rebooting and the monitor has no signal.

Dear @jber4282,
Thanks for the update. It looks like issue could be with few monitors. I don’t think switch issue has any connection to display
I am checking internally on switch issue. Do you see gdm is running?

Hi @SivaRamaKrishnaNV

This is the output:

nvidia@tegra-ubuntu:~$ systemctl status display-manager
��● gdm.service - GNOME Display Manager
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/gdm.service; static; vendor preset: enabl
   Active: active (running) since Thu 2021-09-16 16:40:04 AEST; 3h 7min ago
  Process: 1169 ExecStartPre=/usr/share/gdm/generate-config (code=exited, status
 Main PID: 1192 (gdm3)
    Tasks: 4 (limit: 4915)
   CGroup: /system.slice/gdm.service
           ��└��─1192 /usr/sbin/gdm3

Sep 16 19:48:00 tegra-ubuntu gdm3[1192]: GdmDisplay: display lasted 0.491382 sec
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm3[1192]: Child process -8287 was already dead.
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm3[1192]: Child process 8269 was already dead.
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm3[1192]: Unable to kill session worker process
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm-launch-environment][8306]: pam_unix(gdm-launch-
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm-launch-environment][8306]: pam_unix(gdm-launch-
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm3[1192]: Child process -8324 was already dead.
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm3[1192]: Child process 8306 was already dead.
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm3[1192]: Unable to kill session worker process
Sep 16 19:48:01 tegra-ubuntu gdm-launch-environment][8339]: pam_unix(gdm-launch-